Open Access Week

Van 22 tot 28 oktober vindt de Open Access Week plaats.  Dit is een wereldwijd event dat inmiddels aan zijn zesde jaargang toe is. Gedurende de hele week worden er initiatieven opgezet voor wetenschappers en onderzoekers om te  leren over de mogelijke voordelen van Open Access en om Open Access te promoten als de nieuwe norm voor de … Read More “Open Access Week”

Van 22 tot 28 oktober vindt de Open Access Week plaats.  Dit is een wereldwijd event dat inmiddels aan zijn zesde jaargang toe is. Gedurende de hele week worden er initiatieven opgezet voor wetenschappers en onderzoekers om te  leren over de mogelijke voordelen van Open Access en om Open Access te promoten als de nieuwe norm voor de academische en onderzoekswereld.

Creative Commons Licentie
werk van openaccessweek.org is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Unported licentie.

Open Access staat voor de vrije, onmiddellijke en online toegang toegang tot academisch of wetenschappelijk onderzoek en het recht om de resultaten te gebruiken en her-gebruiken voor eigen doeleinden. Dit kan op allerlei manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het onderzoek te publiceren onder een Creative Commons-licentie. Deze manier van werken biedt nieuwe mogelijkheden om de hele onderzoekssector naar hoger niveau te tillen met bijvoorbeeld belangrijke implicaties voor het veld van farmacie, wetenschap, industrie en de samenleving als geheel. Creative Commons Nederland staat 100% achter het vrijgeven en delen van kennis door middel van een Open Access beleid. Eerder dit jaar konden we al berichten dat bijvoorbeeld de Wereldbank,  Paper500 en CERN een Open Acces beleid invoeren op basis van Creative Commons-licenties.

Ook in Nederland zijn er deze week een aantal activiteiten gepland voor Open Access Week. De activiteiten worden gecoördineerd door SURF en vinden plaats bij universiteiten, hogescholen en onderzoekinstellingen doorheen heel het land. Het hele programma voor Nederland kan je hier bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.